top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverYwein Van den Brande

De belangrijkste intellectuele eigendomsrechten

Bijgewerkt op: 8 dec. 2017

Intellectuele rechten zijn ruimer dan muziek, film en software. Ze zijn alomtegenwoordig. Ontwerpen van stoelen, auto's, kleding, de werking van een car wash, productnamen, geneesmiddelen, ... U kunt het zo gek niet bedenken of er rust wel één of ander intellectueel recht op.

Volgens het burgerlijk wetboek geldt 'bezit' als titel. Simpel voorbeeld, als Jan een koekje in z'n handen heeft, gaan we er allemaal vanuit dat het koekje 'eigendom' is van Jan. Dat vermoeden geldt tot het tegendeel wordt bewezen, en geldt voor alle bezit op roerende goederen. Dat principe werkt perfect in ons dagelijks leven. Een koekje kan maar door één persoon gegeten worden. Tenzij Jan de helft uitdeelt en zo de helft van zijn bezit/eigendom verliest ...


Met software, muziek, film en andere immateriële goederen werkt het zo niet. In tegenstelling tot koekjes, stoelen, truien,... kan software wel in z'n geheel gedeeld worden, en door meerdere gebruikers tegelijkertijd gebruikt. Met minimale inspanning maakt u een quasi onbeperkt aantal kopieën. Vandaar dat het vermoeden dat bezit als titel geldt, hier geen toepassing kan vinden. In plaats daarvan ontwikkelde men een systeem van intellectuele rechten.


De intellectuele rechten beogen de goede economische en juridische exploitatie van de werken. Waar deze bescherming volgens de ene niet ver genoeg gaat, gaat ze volgens de andere dan weer veel te ver. In mijn boek Het Praktijkboek Informaticarecht krijgt u een objectief en praktisch overzicht van de huidige stand van zaken. Via dit artikel alvast meer informatie over de belangrijkste intellectuele rechten (auteursrecht, databanken, patenten en merken), en 2 andere pistes: geheimhouding en eerlijke marktpraktijken.


Intellectuele rechten zijn ruimer dan muziek, film en software. Ze zijn alomtegenwoordig. Ontwerpen van stoelen, auto's, kleding, de werking van een car wash, productnamen, geneesmiddelen, ... U kan het zo gek niet bedenken of er rust wel één of ander intellectueel recht op. Of dat is toch de algemene perceptie. Nochtans is en blijft het algemene principe 'de vrijheid van kopie'.


A. Principe: Vrijheid van kopie


B. Belangrijkste intellectuele eigendomsrechten:

  • auteursrecht

  • databanken

  • patenten

  • merken


C. Andere beschermingsmechanismen

  • geheimhouding

  • handelspraktijken

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Ontwikkeling van de software

1. Eén ontwikkelaar maakt een eigen applicatie from scratch De meest eenvoudige situatie is deze waar een programmeur zijn eigen software schrijft ‘from scratch’. Alle auteursrechten op het werk komen

Comments


bottom of page